Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    11 Ocak 2023

    11. HD 2016 3997 E. Patentin Yenilik Vasfı Taşımadığından Hükümsüzlüğü  

    21 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Gaziemir Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Gaziemir Patent
    Anasayfa - 11. HD 2016 3997 E. Patentin Yenilik Vasfı Taşımadığından Hükümsüzlüğü  
    Patent Davaları

    11. HD 2016 3997 E. Patentin Yenilik Vasfı Taşımadığından Hükümsüzlüğü  

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN21 Aralık 2022Güncelleme:21 Aralık 2022Yorum yapılmamış4 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    11. HD 2016 3997 E. Patentin Yenilik Vasfı Taşımadığından Hükümsüzlüğü  
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email


    “İçtihat Metni”

    MAHKEMESİ : … 1.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada … 1.Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nce verilen 27/10/2015 tarih ve 2010/188-2015/185 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi taraf vekilleri tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava, 6100 sayılı Kanun’un geçici 3/2. maddesi delaletiyle uygulanması gereken HUMK 3156 sayılı Kanun ile değişik 438/1 maddesi hükmü gereğince miktar veya değer söz konusu olmaksızın duruşmalı olarak incelenmesi gereken dava ve işlerin dışında bulunduğundan duruşma isteğinin reddiyle incelemenin dosya üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dava dosyası için Tetkik Hakimi … tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

    İÇİNDEKİLER

    • Davacının İddia ve Görüşleri
    • Davalının İddia ve Görüşleri
    • Yerel Mahkeme Kararı
    • Yargıtay Kararı
    • SONUÇ:

    Davacının İddia ve Görüşleri


    Davacı vekili, davalı adına tescilli 2000/00435 sayılı Patent Belgesinin biyoteknolojik ürün ve usulleri tarif ettiğini, patentin zaten doğada var olan materyalin bulunmasından ibaret olduğundan 551 sayılı KHK’nin 6. maddesi anlamında keşif olarak addedilebileceği gibi aynı KHK’nin 9. maddesi anlamında teknik etkisi tarif edilmediğinden buluş basamağından yoksun bulunduğunu, TPE’nin bu tür insan geomik yapısını korumak isteyen biyoteknik başvuruları tescil edemeyeceğini, doktrinde de gen bilimine ilişkin usul ve ürünlerin korunamayacağının belirtildiğini, gen analizlerinin birer buluş olmadığını, bunların tabiatta var olan şeylerin keşfi niteliği taşıdığını, yine aynı patentin tüm istemlerinin daha önceden kamuya açıklandığından yenilik vasfı taşımadığını, buluş basamağı da içermediğini, buluşun uygulanabilirlik niteliğinin olmadığını ileri sürerek davalı adına tescilli 2000/00435 sayılı patentin tüm istemleri bakımından hükümsüzlüğünü talep ve dava etmiştir.

    Davalının İddia ve Görüşleri


    Davalı vekili, müvekkilinin Bulaşıcı Akdeniz Humması (FMF) Geni Buluş başlıklı patent için Uluslararası Patent Başvurusu Patent İşbirliği Anlaşması (PCT) kapsamında başvuru yapıp Türkiye de dahil olmak üzere PCT’ye taraf olan ülkelerde patent koruması elde ettiğini, dava konusu tescilin buluş tarifine uyduğunu, Türkiye’nin 01.11.2000 tarihinde dahil olduğu Avrupa Patent Sözleşmesinde (EPC) ve ilgili Avrupa Birliği Direktifinde (98/44/EC) biyoteknik buluşların patentlenebileceğinin açıkça belirtildiğini, tescile konu bulaşıcı akdeniz humması geninin doğada mevcut halde varmış gibi görünse de yapılan temel işlevin bu genin yalıtılarak (ayrıştırılarak- izole edilerek) ayrılması ve bilimsel anlamda bu şekilde üzerinde çalışılması işlemi olduğunu, genin kendisinin değil hangi mutasyonların hastalığa sebebiyet verdiğinin patente konu edildiğini, biyoteknik buluşların tesciline de bir engelin bulunmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.

    Yerel Mahkeme Kararı


    Mahkemece, iddia, savunma, bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamına göre, dava konusu patentin 1 ila 9. istemlerinin insan DNA’sında zaten var olan bir genin keşfinden ibaret olduğu, bu istemlerin genin izole edilmesini değil bizzat genin kendisini koruma altına aldığı, gen dizilimi üzerinde kimseye tekel hakkı verilemeyeceği, Avrupa Direktifinin gen dizilimlerinin patentlenmesine imkan veren düzenlemelerinin iç hukukta yer almadığı, 551 sayılı KHK’nın 6/1-a bendine göre keşiflerin patentlenemeyeceği, 9. istemden sonraki istemlerde ise sonda ve primerlerin koruma altına alındığı, ilk kez bu buluşta kullanılan sonda ve primerlerin başvuru tarihinden önce kamuya sunulmadığını, bunların buluş basamağı niteliği de taşıdığı gerekçesiyle davalı adına tescilli 2000/00435 sayılı patentin 1 ila 9. istemlerinin hükümsüzlüğüne, diğer istemlerin hükümsüzlüğü talebinin reddine karar verilmiştir.


    Kararı, taraf vekilleri temyiz etmiştir.

    Yargıtay Kararı


    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına ve insan vucudunda mevcut bir genin bulunması bir keşif olup 551 sayılı KHK 6. maddesi uyarınca patentlenmesinin mümkün bulunmamasına, ancak keşfedilen genin doğal ortamında izole edilerek teknik etkisinin açıklanması suretiyle belli bir hastalığın teşhis ve tedavisinde kullanılması usulünün koşullarının varlığı halinde aynı KHK’nın 5 ile 10 maddelerine göre patent konusunu oluşturabilecek bulunmasına göre, taraf vekillerinin tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.


    SONUÇ:

    Yukarıda açıklanan nedenlerle taraf vekillerinin tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 2,20 TL temyiz ilam harcının temyiz eden taraflardan ayrı ayrı alınmasına, 18/12/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Kaynakça ; Yargıtay

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleTelif Hakları
    Sonraki Makale 2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Son Gönderiler

    11. HD 2015/11891 E. Haksız Rekabetin Önlenmesi Kararı

    13 Kasım 2022

    11. HD 2012/14516 E. Patent Tasarımlarının İptali Kararı

    30 Ekim 2022

    T.C. İSTANBUL 4.FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ

    23 Ekim 2022

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    Yazar Bülent AYDIN11 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11. HD 2016 3997 E. Patentin Yenilik Vasfı Taşımadığından Hükümsüzlüğü  

    21 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022

    Telif Hakkı Nedir

    30 Kasım 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Gaziemir Patent, İstanbul merkez ofisi, Üsküdar Patent, Ümraniye Web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    SON YAZILAR

    2023 Faydalı model ve tasarım marka patent tescil ücretleri

    11 Ocak 2023

    11. HD 2016 3997 E. Patentin Yenilik Vasfı Taşımadığından Hükümsüzlüğü  

    21 Aralık 2022

    Telif Hakları

    30 Kasım 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Gaziemir Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.